Hlavní stránka arrow Události
Co se děje
Organizace školního roku 2018/2019
  do 27. 8.   Dodatečná klasifikace 
28. 8. 29. 8.   Opravné zkoušky 
     3. 9.   Zahájení školního roku 
 3. 9.  5. 9.   Opravné maturity - písemné 
     4. 9.   Opravné ZZ - písemné
     5. 9.   Opravné ZZ - cizí jazyk 
 5. 9. - 10. 9.   Opravné ZZ - praktické 
    12. 9.    Opravné ZZ - ústní
    13. 9.   Opravné maturity - ústní
    ??.??   Burza škol Cheb
    ??.??   Burza škol Sokolov
29.10. -  30.10.   Podzimní prázdniny 
     6.11.   Burza škol Tachov 
    14.11.   Den otevřených dveří
    ??.11.   Setkání ped. s rodiči 17:00 A
    ??.11.   Setkání ped. s rodiči 16:00 B
  do  3.12.   Přihlášky k MZ - JARO 2019
    ??.12    Opravné ZZ - písemné
??.12. - ??.12.   Opravné ZZ - praktické
    ??.12.   Opravné ZZ - ústní 
22.12. -  2. 1.   Vánoční prázdniny
     1. 2.   Pololetní prázdniny 
18. 2. - 24. 2.   Jarní prázdniny
  do  1. 3.   Odevzdat přihlášky ke studiu
    ??. 3.    Den žákovských dovedností
    31. 3.    Maturity - seznam četby 
18. 4. -  19. 4.   Velikonoční prázdniny 
??. 4.  a  ??. 4.    1. kolo přijímacích zkoušek  
 2. 5. - 10. 5.   Maturity - písemná část 
16. 5.  - 10. 6.    Maturity - ústní část 
     3. 6.   ZZ - písemné 
 4. 6. 15. 6.    ZZ - praktické
19. 6. 20. 6.   ZZ - ústní 
  do 25. 6.   Přihlášky k MZ - PODZIM 2019 
29. 6. -  1. 9.   Hlavní prázdniny
         
        dále bude upřesněno
 
90. výročí založení školy
Program oslav 90. výročí založení Hotelové školy Mariánské Lázně - 20. října 2018
9:00 hodin
  • slavnostní zahájení oslav 
9:00 - 16:00 hodin
  • prohlídka školy
  • odborné ukázky
  • kulturní program
  • setkání absolventů a pedagogů 
18:00 - 23:00 hodin
  • slavnostní večeře
  • společenský večer s hudbou 
 
Mladí barmani nezahálí
finlandia.gif
Jubilejní 25. ročník barmanské soutěže FINLANDIA junior cup 2018 se uskutečnil v prostorách hotelové školy dne 5. dubna 2018. Své dovednosti porovnávali  vybraní studenti HŠ z Teplic, Mariánských Lázní a SOU Pramen z Prahy. Osmnáct soutěžících bedlivě sledoval sbor rozhodčích technické a jakostní komise. Hodnotili přípravu povinného krátkého míšeného nápoje Finlandia  Amaro gimlet a volného nealkoholického long drinku dle vlastní fantazie.
Soutěžící byli svými trenéry dobře připraveni. Zajímavé výkony početné publikum odměňovalo častým potleskem.  Součástí prezentace byl i servis drinku určenému hostovi. 
Zvláštní ceny věnované partnerem Léčebnými lázněmi ML získali: I. místo Miroslav Kočka HŠ ML, II. místo Lucie Beranová HŠ ML, III. místo Michaela Stupková HŠ ML.
Celkové vítězství a pohár věnovaný ředitelem školy, Ing. Jiřím Chumem, porota udělila Adéle Stiblíkové, SOU Pramen Praha, II. místo Andrési Uherovi, HŠ Teplice, 
III. místo Miroslavu Kočkovi, HŠ Mariánské Lázně. 
Poděkování patří všem zúčastněným pedagogickým pracovníkům, soutěžícím a sponzorům soutěže, stáčírně minerálních vod ML, Městskému úřadu ML a Léčebným lázním ML. 
Další vystoupení mladých barmanů HŠ ML před veřejností je plánováno na kolonádě  dne 12. května při zahájení nové lázeňské sezony 2018. I vy můžete být při tom a ochutnat některý ze skvělých míšených nápojů.
Shake well! Zdeněk Javorský
 
Chodovarské čepování 2018
Chodovar

Tato soutěž proběhla v rodinném pivovaru Chodovar v Plané dne 28. února 2018 za účasti šesti družstev z oborných škol z Chebu, Plané, Boru u Tachova, Karlových Varů a Mariánských Lázní.
Naši školu reprezentovala dvě družstva, a to družstvo A v sestavě : Markéta Polívková, Kateřina Oravcová a Nikol Růžičková. Děvčata získala v soutěži družstev 1. místo. Družstvo B v sestavě: Eliška Plachá, Eliška Zimáková a Nikola Mojžišová se umístilo v soutěži na 4. místě.

Několik fotografií ze soutěže.

 
Soutěž v Domažlicích pro číšníky

Chopin.gifDne 30.ledna 2018 se konal 9. ročník soutěže ve stolování - stavění slavnostní tabule. Tématem letošního ročníku byl HUDEBNÍ FESTIVAL. Nabízela se proto jedinečná možnost prezentovat Mariánské Lázně a jejich každoročně pořádaný Chopinův festival - letos proběhne  již   59. ročník.
Tentokrát se soutěže, kromě obvyklých škol, zúčastnilo i družstvo partnerské školy Domažlice z německého Chamu. Poprvé to byla soutěž se zahraniční účastí.
Naši žáci ve složení Markéta Váchová, Sarah Nováková, Lucie Korbová a Daniel Vainar se úkolu zhostili velmi dobře a umístili se na 2. místě.
Poděkování patří všem, kteří se na soutěži podíleli.

Několik obrázků z příprav i ze soutěže

 
Podpora vícejazyčnosti na školách

france1.gifDne 6. října 2017 žákyně třídy 4.A (Jmenovitě: Klára Černá, Vanesa Horváthová,Kateřina Procházková, Kristýna Solařová a Gabriela Surmová) se svou profesorkou francouzštiny Mgr. Marcelou Herovou aktivně reprezentovaly naší školu během VI. Mezinárodní konference k podpoře vícejazyčnosti na školách, která se konala ve Francouzském institutu v Praze.
Nejednalo se však pouze o obsluhu v rámci této konference, ale o aktivní využití cizích jazyků, zejména francouzštiny a němčiny, v praxi. Tento projekt byl realizován profesorkou naší školy Mgr. Marcelou Herovou ve spolupráci s MŠMT paní Černíkovou, hotelovými školami v Příbrami a Čakovicích. Cílem bylo ukázat žákům důležitost a prospěšnost znalosti druhého a třetího cizího jazyka v rámci jejich profese. Žákyně byly během výuky francouzštiny připraveny na komunikaci s účastníky konference v  jazykových situacích během přestávek na občerstvení a své nabyté zkušenosti následně ověřily  6. října 2017 přímo v praxi.

Několik obrázků z akce.

 
Mladí barmani opět v Mariánských Lázních

finlandia.jpgDne druhého listopadu 2017 uspořádala Hotelová škola Mariánské Lázně již 24. ročník tradiční  barmanské soutěže  Finlandia cup. Organizátoři zvolili formu oblastní soutěže do dvaceti účastníků. Hlavním záměrem byla podpora oboru nápojové gastronomie v Karlovarském a Plzeňském kraji. Možnost porovnání předvedených technik v přípravě míšených nápojů a tvůrčích schopností   studentů. V neposlední řadě také k setkání  a výměně  zkušeností doprovázejících odborných pedagogických pracovníků.
Soutěžící  to neměli jednoduché. Před početným publikem svých vrstevníků a hostů školy připravovali dvě porce povinného krátkého nápoje Cosmopolitan podle závazné předepsané receptury. Provedli servis dle zvyklostí prestižních barů a plynule navázali výrobou dvou porcí nealkoholického long drinku (minimální obsah tekutiny nad 15 cl) dle vlastní, doposud nepublikované receptury. Vše v časovém rozpětí do 10 minut.

Jak to dopadlo?
Odborná technická a jakostní porota ve složení Josef Burian,  Jana Zajacová a Alexandra Synková určili toto pořadí:
Cena kreativity – Martin Lipka, ISŠ Cheb
III. místo – Anna Hrabačková, HŠ Mariánské Lázně
II. místo – Miroslav Kočka, HŠ Mariánské Lázně
I. místo – Markéta Radošová, SŠSS Karlovy Vary

Několik fotografií z vyhlášení výsledků.

Pro naše čtenáře receptura úžasného vítězného nealkoholického long drinku:
Název: Ruby Lady
8 cl čerstvé lisované šťávy z červené řepy
2 cl čerstvé lisované šťávy z řapíkatého celeru
3 cl čerstvé lisované šťávy z mrkve
1 cl sirup Monin Spicy (ostrý)
Vše promíchat v šejkru s ledem, přelít do vysoké skleničky, dolít zázvorovým tonikem (cca 4 cl).
Vhodná ozdoba: stvol řapíkatého celeru a plátek nakládané červené řepy.

Shake well! Zaznamenal Zdeněk Javorský.

 

 
Organizace školního roku 2017/2018
  do 28. 8.   Dodatečná klasifikace 
29. 8. 30. 8.   Opravné zkoušky 
     1. 9.   Opravné ZZ - písemné
     4. 9.   Zahájení školního roku
     4. 9.   Opravné ZZ - cizí jazyk 
 4. 9.  6. 9.   Opravné maturity - písemné 
 5. 9.   12. 9.   Opravné ZZ - praktické 
    12. 9.   Opravné maturity - ústní
    13. 9.   Opravné ZZ - ústní
    27. 9.   Burza škol Cheb photo.gif
     5.10.   Burza škol Sokolov Sokolov
    15.10.   Lázeňský festival jablek jabko.gif
26.10. -  27.10.   Podzimní prázdniny 
    30.10.   Volby do školské rady 
     7.11.   Burza škol Tachov 
    15.11.   Den otevřených dveříphoto.gif
    17.11.   Státní svátek 
    21.11.   Setkání ped. s rodiči 17:00 A
    22.11.   Setkání ped. s rodiči 16:00 B
  do  1.12.   Přihlášky k MZ - JARO 2018
     6.12.   Opravné ZZ - písemné 
 7.12. - 13.12.   Opravné ZZ - praktické
    20.12.   Opravné ZZ - ústní 
23.12. -  2. 1.   Vánoční prázdniny
    30. 1.   Soutěž Domažlice
     2. 2.   Pololetní prázdniny 
12. 2. - 18. 2.   Jarní prázdniny
  do  1. 3.   Odevzdat přihlášky ke studiu
    21. 3.    Den žákovských dovedností Sokolov
    31. 3.    Maturity - seznam četby 
29. 3. -  30. 3.   Velikonoční prázdniny 
     5. 4.   Finlandia 
    11. 4.   Biovaření 
12. 4.  a  16. 4.    1. kolo přijímacích zkoušek  
 2. 5. -  9. 5.   Maturity - písemná část 
16. 5.  - 24. 5.    Maturity - ústní část 
     1. 6.   ZZ - písemné 
 4. 6. 15. 6.    ZZ - praktické
    13. 6.    2. kolo přijímacích zkoušek 
20. 6. 21. 6.   ZZ - ústní 
  do 25. 6.   Přihlášky k MZ - PODZIM 2018 
 2. 7. - 31. 8.   Hlavní prázdniny
         
        dále bude upřesněno
 
Historie trochu jinak.

RAF0.gifDne 20.4. 2017 se nad hlavami žáků naší školy vznášela slova, která Lázeňská restaurace ještě neslyšela. Termíny z letectví tu totiž nezní každý den.  To vše bylo dílem PhDr. Daniela Švece, který seznámil žáky s osudy našich letců, kteří v řadách jednotek RAF bojovali za svou vlast během 2. světové války. Při jeho emotivním vyprávění navodil takovou atmosféru, že se všem tajil dech a nikdo nepochyboval o tom, že si tito hrdinové zaslouží naši vděčnost a úctu. Po skončení besedy bylo těsno také u stolu, kde byla rozložena vyznamenání, osobní předměty letců i části jejich výstroje. I takovým způsobem se žáci naší školy seznamují s historií své země a doufejme, že splní i přání přednášejícího, které zaznělo v závěru besedy: "Pomozte mi nezapomenout na ty tisíce letců, kteří odešli bojovat za naši svobodu."

 
Hrnečku Vař 2016/2017

hrnecku.gifV úterý 14.2.2017 jsme se opět jako každým rokem zúčastnili kuchařské soutěžě Hrnečku vař. Tato soutěž se konala ve Stodu a soutěžilo zde celkem sedm dvoučlenných týmů. Naši školu reprezentovali žáci třetího ročníku Veronika Wacková a Miloš Gabčo. Tentokrát měli žáci za úkol připravit sýrové pohoštění a umístit jej na výstavní tabuli pro dva. Sebou jsme vezli čtyři hotové výrobky - ravioly z řepy plněné kozím sýrem, plněný hermelín, řecký salát ze sýru Feta podávaný v paštičkách z listového těsta a cuketové rolky plněné nivou. Pátý druh, jehož základní surovinou byl sýr Cottage, připravovali žáci na místě za dohledu odborné komise. Tento výrobek žáci upravili na sladko, jako dezert. Žáci si vedli velice dobře a opět jsme se umístili na krásném prvním místě. Naše výrobky.

Bc. Markéta Becková

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 Následující > Konec >>

Výsledky 1 - 16 z 60
© 2018 Hotelová škola Mariánské Lázně
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. . . .