Hlavní stránka arrow Události
Co se děje
Podpora vícejazyčnosti na školách

france1.gifDne 6. října 2017 žákyně třídy 4.A (Jmenovitě: Klára Černá, Vanesa Horváthová,Kateřina Procházková, Kristýna Solařová a Gabriela Surmová) se svou profesorkou francouzštiny Mgr. Marcelou Herovou aktivně reprezentovaly naší školu během VI. Mezinárodní konference k podpoře vícejazyčnosti na školách, která se konala ve Francouzském institutu v Praze.
Nejednalo se však pouze o obsluhu v rámci této konference, ale o aktivní využití cizích jazyků, zejména francouzštiny a němčiny, v praxi. Tento projekt byl realizován profesorkou naší školy Mgr. Marcelou Herovou ve spolupráci s MŠMT paní Černíkovou, hotelovými školami v Příbrami a Čakovicích. Cílem bylo ukázat žákům důležitost a prospěšnost znalosti druhého a třetího cizího jazyka v rámci jejich profese. Žákyně byly během výuky francouzštiny připraveny na komunikaci s účastníky konference v  jazykových situacích během přestávek na občerstvení a své nabyté zkušenosti následně ověřily  6. října 2017 přímo v praxi.

Několik obrázků z akce.

 
Mladí barmani opět v Mariánských Lázních

finlandia.jpgDne druhého listopadu 2017 uspořádala Hotelová škola Mariánské Lázně již 24. ročník tradiční  barmanské soutěže  Finlandia cup. Organizátoři zvolili formu oblastní soutěže do dvaceti účastníků. Hlavním záměrem byla podpora oboru nápojové gastronomie v Karlovarském a Plzeňském kraji. Možnost porovnání předvedených technik v přípravě míšených nápojů a tvůrčích schopností   studentů. V neposlední řadě také k setkání  a výměně  zkušeností doprovázejících odborných pedagogických pracovníků.
Soutěžící  to neměli jednoduché. Před početným publikem svých vrstevníků a hostů školy připravovali dvě porce povinného krátkého nápoje Cosmopolitan podle závazné předepsané receptury. Provedli servis dle zvyklostí prestižních barů a plynule navázali výrobou dvou porcí nealkoholického long drinku (minimální obsah tekutiny nad 15 cl) dle vlastní, doposud nepublikované receptury. Vše v časovém rozpětí do 10 minut.

Jak to dopadlo?
Odborná technická a jakostní porota ve složení Josef Burian,  Jana Zajacová a Alexandra Synková určili toto pořadí:
Cena kreativity – Martin Lipka, ISŠ Cheb
III. místo – Anna Hrabačková, HŠ Mariánské Lázně
II. místo – Miroslav Kočka, HŠ Mariánské Lázně
I. místo – Markéta Radošová, SŠSS Karlovy Vary

Několik fotografií z vyhlášení výsledků.

Pro naše čtenáře receptura úžasného vítězného nealkoholického long drinku:
Název: Ruby Lady
8 cl čerstvé lisované šťávy z červené řepy
2 cl čerstvé lisované šťávy z řapíkatého celeru
3 cl čerstvé lisované šťávy z mrkve
1 cl sirup Monin Spicy (ostrý)
Vše promíchat v šejkru s ledem, přelít do vysoké skleničky, dolít zázvorovým tonikem (cca 4 cl).
Vhodná ozdoba: stvol řapíkatého celeru a plátek nakládané červené řepy.

Shake well! Zaznamenal Zdeněk Javorský.

 

 
Organizace školního roku 2017/2018
  do 28. 8.   Dodatečná klasifikace 
29. 8. 30. 8.   Opravné zkoušky 
     1. 9.   Opravné ZZ - písemné
     4. 9.   Zahájení školního roku
     4. 9.   Opravné ZZ - cizí jazyk 
 4. 9.  6. 9.   Opravné maturity - písemné 
 5. 9.   12. 9.   Opravné ZZ - praktické 
    12. 9.   Opravné maturity - ústní
    13. 9.   Opravné ZZ - ústní
    27. 9.   Burza škol Cheb photo.gif
     5.10.   Burza škol Sokolov Sokolov
    15.10.   Lázeňský festival jablek jabko.gif
26.10. -  27.10.   Podzimní prázdniny 
    30.10.   Volby do školské rady 
     7.11.   Burza škol Tachov 
    15.11.   Den otevřených dveříphoto.gif
    17.11.   Státní svátek 
    21.11.   Setkání ped. s rodiči 17:00 A
    22.11.   Setkání ped. s rodiči 16:00 B
  do  1.12.   Přihlášky k MZ - JARO 2018
     6.12.   Opravné ZZ - písemné 
 7.12. - 13.12.   Opravné ZZ - praktické
    20.12.   Opravné ZZ - ústní 
23.12. -  2. 1.   Vánoční prázdniny
     2. 2.   Pololetní prázdniny 
12. 2. - 18. 2.   Jarní prázdniny
  do  1. 3.   Odevzdat přihlášky ke studiu
    31. 3.    Maturity - seznam četby 
29. 3. -  30. 3.   Velikonoční prázdniny 
 2. 5. -  9. 5.   Maturity - písemná část 
16. 5.  - 18. 5.    Maturity - ústní část 
     1. 6.   ZZ - písemné 
 4. 6. 15. 6.    ZZ - praktické
20. 6. 21. 6.   ZZ - ústní 
  do 25. 6.   Přihlášky k MZ - PODZIM 2018 
 2. 7. - 31. 8.   Hlavní prázdniny
         
        dále bude upřesněno
 
Historie trochu jinak.

RAF0.gifDne 20.4. 2017 se nad hlavami žáků naší školy vznášela slova, která Lázeňská restaurace ještě neslyšela. Termíny z letectví tu totiž nezní každý den.  To vše bylo dílem PhDr. Daniela Švece, který seznámil žáky s osudy našich letců, kteří v řadách jednotek RAF bojovali za svou vlast během 2. světové války. Při jeho emotivním vyprávění navodil takovou atmosféru, že se všem tajil dech a nikdo nepochyboval o tom, že si tito hrdinové zaslouží naši vděčnost a úctu. Po skončení besedy bylo těsno také u stolu, kde byla rozložena vyznamenání, osobní předměty letců i části jejich výstroje. I takovým způsobem se žáci naší školy seznamují s historií své země a doufejme, že splní i přání přednášejícího, které zaznělo v závěru besedy: "Pomozte mi nezapomenout na ty tisíce letců, kteří odešli bojovat za naši svobodu."

 
Hrnečku Vař 2016/2017

hrnecku.gifV úterý 14.2.2017 jsme se opět jako každým rokem zúčastnili kuchařské soutěžě Hrnečku vař. Tato soutěž se konala ve Stodu a soutěžilo zde celkem sedm dvoučlenných týmů. Naši školu reprezentovali žáci třetího ročníku Veronika Wacková a Miloš Gabčo. Tentokrát měli žáci za úkol připravit sýrové pohoštění a umístit jej na výstavní tabuli pro dva. Sebou jsme vezli čtyři hotové výrobky - ravioly z řepy plněné kozím sýrem, plněný hermelín, řecký salát ze sýru Feta podávaný v paštičkách z listového těsta a cuketové rolky plněné nivou. Pátý druh, jehož základní surovinou byl sýr Cottage, připravovali žáci na místě za dohledu odborné komise. Tento výrobek žáci upravili na sladko, jako dezert. Žáci si vedli velice dobře a opět jsme se umístili na krásném prvním místě. Naše výrobky.

Bc. Markéta Becková

 
Úspěch naší školy na IKA 2016

ika.gif Velký úspěch na světové  Olympiádě kuchařů IKA – 2016 v Německém Erfurtu dosáhl pan Josef Kratochvíl odborný učitel Hotelové školy v Mariánských Lázních. V celosvětové konkurenci 68 soutěžících v kategorii kulinářské umění se pan Josef Kratochvíl umístil se svým pětichodovým regionálním menu pod názvem „Z českého lesa“, na  čtvrtém místě. Odbornou veřejnost nejvíce zaujaly finger food:
Králičí terinka se šneky, zauzené saranče 3.milenia (viz příloha). Hlavní chod srnčí hřbet s pečenou křepelkou na smrkovém gelu, perníkové nočky, podzimní zelenina, jalovcová omáčka.
Hotelová škola Mariánské Lázně tak opět dokázala, že patří k špičkovým vzdělávacím centrum v celosvětovém měřítku.

Úspěšné menu

 
Organizace školního roku 2016/2017
  do 25. 8.   Dodatečná klasifikace 
26. 8. 29. 8.   Opravné zkoušky 
     1. 9.   Zahájení školního roku
 1. 9.  7. 9.   Opravné maturity - písemné 
     2. 9.   Opravné ZZ - písemné
     5. 9.   Opravné ZZ - cizí jazyk
 6. 9.    9. 9.   Opravné ZZ - praktické 
    14. 9.   Opravné ZZ - ústní
    15. 9.   Opravné maturity - ústní
    11.10.    Finlandia junior Cup 
26.10. -  27.10.   Podzimní prázdniny 
    15.11.   Den otevřených dveří KLIP
        od 10 hod. - Poštovní 7 (kuchař, číšník) 
        od 15 hod. - Komenského 449 (hotelnictví) 
  do  1.12.   Přihlášky k MZ - JARO 2017
     7.12.   Opravné ZZ - písemné 
  8.12. do 14.12.   Opravné ZZ - praktické 
    21.12.   Opravné ZZ - ústní 
23.12. -  2. 1.   Vánoční prázdniny
     3. 2.   Pololetní prázdniny 
 6. 2. - 12. 2.   Jarní prázdniny
  do  1. 3.   Odevzdat přihlášky ke studiu (NOVÉ)
    23. 3.   Den žákovských dovedností KLIP 
    30. 3.   Gastro Hradec 
    31. 3.    Maturity - seznam četby 
    11. 4.    Maturity - ČJ písemná práce 
    12. 4.    Přijímací zkoušky (1. termín) 
13. 4. -  14. 4.   Velikonoční prázdniny 
    18. 4.    17:00 Setkání pedagogů s rodiči A  
    19. 4.   16:00 Setkání pedagogů s rodiči B 
    19. 4.    Přijímací zkoušky (2. termín)
      2. 5.    Schůzka s přijatými uchazeči 
 2. 5. -  9. 5.   Maturity - písemná část 
16. 5.  - 19. 5.    Maturity - ústní část 
     2. 6.   ZZ - písemné 
 5. 6. 16. 6.    ZZ - praktické
    14. 6.    Přijímací zkoušky (2. kolo) 
19. 6. 20. 6.   ZZ - ústní 
  do 27. 6.   Přihlášky k MZ - PODZIM 2017 
 1. 7. - 31. 8.   Hlavní prázdniny
         
        dále bude upřesněno
 
Gastro Hradec 2016

Dne 14.4.2016 se konal 21. ročník největší gastronomické soutěžní přehlídky ČR s mezinárodní účastí a 11. ročník soutěže o titul republiky kuchařů a cukrářů v kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. Oficiální fotografie.
Naše žákyně Eva Černá získala zlatou medaily za slavnostní mísu pro šest osob. A stříbrné místo obsadila Anna Hrabačková za tříchodové menu. Na přípravě soutěžících se podíleli J. Kratochvíl a R. Šuraba. Zároveň naše škola obhájila loňské celkové vítězství. Další významnou gastronomickou soutěží bude IKA OLYMPIADA Erfurt, která se bude konat 22.-25.10.2016, kde se bude připravovat pětichodové menu a inovační fingerfoody.

Josef Kratochvíl

2016_GastroHradec_001.jpg2016_GastroHradec_002.jpg

 
Finlandia Junior Cup - jaro 2016

finlandia.jpgZačátkem dubna se konala na naší škole barmanská soutěž Finlandia Junior Cup 2016 - školní kolo. Soutěže se zúčastnilo 12 barmanek a 2 barmani, kteří byli hodnoceni komisaři CBA podle nových pravidel platných na území ČR od 1.1.2016.
Pro každou jednotlivou soutěž jsou sestaveny propozice, které upřesňují soutěžní zadání, definují povinnosti a případná další pravidla. Každý soutěžící a jeho koktejl je hodnocen dvěma komisaři, kteří jsou přítomni v bezprostřední blízkosti soutěžícího a hlavní důraz je kladen na techniku, tedy dovednost barmana.
Zájem o barmanství na naší škole je obrovský, proto proběhly dva kurzy vždy po 20 zájemcích. Vyhodnocením barmanských dovedností je vždy v dubnu soutěž - školní kolo FJC. To letošní vyhrála Barbora Křížková z 2.B s nápojem FIN SUNSET, na druhém místě byla Denisa Brychtová z 3.B s nápojem KUKUMERIS, kde použila čerstvou zeleninovou šťávu, což značí
jedinečnou chuť a jedinečnou kvalitu nápoje. Cenu za nejlepší techniku získala Kateřina Procházková z 2.A a nejlepší ozdoba se povedla Hance Hejlkové rovněž z 2.A.
Tímto barmanské soutěžení nekončí, připravujeme se na další soutěže, tou nejbližší bude CHODOVAR CUP v Chodové Plané 23.4.2016, kde se budou míchat nápoje s použitím piva a produktů pivovaru Chodovar.

Jana Grosmanová 

 
Úspěch v Praze
koktejl.gif
Dne 16. března 2016 proběhla v Praze v SOU gastronomie a podnikání  Za Černým mostem 3 - Pramen  Praha 9,  barmanská soutěž pro studenty SOU a HŠ. Této soutěže se zúčastnilo 16 soutěžících a jejich úkolem byl připravit nealko Long Drink  ve stylu plážových barů v Karibských oblastech. Barmani a barmanky připravovali 4 porce nealko koktejlu z džusů a nektarů Granini a sirupů Fabbri. Součástí soutěže bylo i vhodné oblečení použitelné ve venkovním baru v přímořských oblastech. Nejlepší soutěžící byly odměněni krásnými věcnými cenami od sponzorů. Skvělé 2. místo vybojovala Alexandra Synková z Hotelové školy Mariánské Lázně.
Diplom_JGP_Pramen_Praha_2016.jpg 
 
Soutěž Hrnečku vař 2015/2016

Hrnecku vař!Téma soutěže Hrnečku vař znělo "Párty pro dva". Úkolem soutěžících bylo připravit 4 druhy studeného pohoštění pro dva - toto se přivezlo hotové s sebou a pátý druh žáci připravovali na podiu přímo před komisí, která se skládala ze zástupců škol sedmi soutěžních týmů. Základní surovinou pátého soutěžního pokrmu bylo vejce.
Naši školu reprezentovali žáci: Jan Martínek 1. ročník  a  Barbora Michálková 3. ročník.

Žáci připravili celkem tedy pět soutěžních pokrmů:
1.) Královské krevety na smetanovém dipu
2.) Špenátová roláda s uzeným lososem na kurkumovém dipu
3.) Nakládaný Camadet
4.) Plněné paštičky tvarohovou pěnou zdobené Tyrolským špekem
5.) Vajíčkový salát zdobený křepelčím vejcem, podávaný s bylinkovými krutony ( celý tento pokrm připravovali žáci na podiu)

Žáci též sami připravili výstavní stůl s dekorací Black Or White Party
Výstavní plocha se všemi soutěžními pokrmy byla vyzdobena černobílými doplňky, které byly charakteristické pro zpěváka  Michaela Jacksona a taktéž vše bylo podbarveno písněmi tohoto interpreta. CD přehrávač s těmito hity byl umístěn pod výstavním stolem.
Chtěla bych podotknout, že oba naši žáci se zúčastnili soutěže úplně poprvé. Ze sedmi zúčastněných týmů obsadili krásné první místo. Oba žáci měli z tohoto umístění velikou radost. Byla to pro ně nová zkušenost a motivace pro zapojení se do dalších podobných akcí.

M. Becková.

 Fotografie ze soutěže 

Celý článek...
 
Regionální soutěž - Domažlice

chmel.gifDne 19. ledna 2016 pořádalo SOU Domažlice další ročník Regionální soutěže ve stolování. Naše škola vyslala soutěžní tým ve složení Tereza Bubníková, Marek Kysilka (oba ze 2. ročníku), Jitka Machačová a Josef Bartoš (oba ze 3. ročníku). Tito žáci se umístili ve zlatém pásmu získali mimořádné ocenění - Cenu ředitelky školy za kreativitu. Poděkování patří rovněž učitelům odborného výcviku, pod jejichž vedením se soutěžní tým připravoval.

Diplom_Domazlice_2015   Diplom_Domazlice_2015_2.jpg 

Několik fotografií ze soutěže

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 Následující > Konec >>

Výsledky 1 - 16 z 53
© 2017 Hotelová škola Mariánské Lázně
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. . . .