Hlavní stránka
Den žákovských dovedností 2017
Den žákovských dovedností 2017
 
Organizace školního roku 2017/2018
  do 28. 8.   Dodatečná klasifikace 
29. 8. 30. 8.   Opravné zkoušky 
     1. 9.   Opravné ZZ - písemné
     4. 9.   Zahájení školního roku
     4. 9.   Opravné ZZ - cizí jazyk 
 4. 9.  6. 9.   Opravné maturity - písemné 
 5. 9.   12. 9.   Opravné ZZ - praktické 
    12. 9.   Opravné maturity - ústní
    13. 9.   Opravné ZZ - ústní
    27. 9.   Burza škol Cheb photo.gif
     5.10.   Burza škol Sokolov Sokolov
    15.10.   Lázeňský festival jablek jabko.gif
26.10. -  27.10.   Podzimní prázdniny 
    30.10.   Volby do školské rady 
     7.11.   Burza škol Tachov 
    15.11.   Den otevřených dveříphoto.gif
    17.11.   Státní svátek 
    21.11.   Setkání ped. s rodiči 17:00 A
    22.11.   Setkání ped. s rodiči 16:00 B
  do  1.12.   Přihlášky k MZ - JARO 2018
     6.12.   Opravné ZZ - písemné 
 7.12. - 13.12.   Opravné ZZ - praktické
    20.12.   Opravné ZZ - ústní 
23.12. -  2. 1.   Vánoční prázdniny
     2. 2.   Pololetní prázdniny 
12. 2. - 18. 2.   Jarní prázdniny
  do  1. 3.   Odevzdat přihlášky ke studiu
    31. 3.    Maturity - seznam četby 
29. 3. -  30. 3.   Velikonoční prázdniny 
 2. 5. -  9. 5.   Maturity - písemná část 
16. 5.  - 18. 5.    Maturity - ústní část 
     1. 6.   ZZ - písemné 
 4. 6. 15. 6.    ZZ - praktické
20. 6. 21. 6.   ZZ - ústní 
  do 25. 6.   Přihlášky k MZ - PODZIM 2018 
 2. 7. - 31. 8.   Hlavní prázdniny
         
        dále bude upřesněno
 
Podpora vícejazyčnosti na školách

france1.gifDne 6. října 2017 žákyně třídy 4.A (Jmenovitě: Klára Černá, Vanesa Horváthová,Kateřina Procházková, Kristýna Solařová a Gabriela Surmová) se svou profesorkou francouzštiny Mgr. Marcelou Herovou aktivně reprezentovaly naší školu během VI. Mezinárodní konference k podpoře vícejazyčnosti na školách, která se konala ve Francouzském institutu v Praze.
Nejednalo se však pouze o obsluhu v rámci této konference, ale o aktivní využití cizích jazyků, zejména francouzštiny a němčiny, v praxi. Tento projekt byl realizován profesorkou naší školy Mgr. Marcelou Herovou ve spolupráci s MŠMT paní Černíkovou, hotelovými školami v Příbrami a Čakovicích. Cílem bylo ukázat žákům důležitost a prospěšnost znalosti druhého a třetího cizího jazyka v rámci jejich profese. Žákyně byly během výuky francouzštiny připraveny na komunikaci s účastníky konference v  jazykových situacích během přestávek na občerstvení a své nabyté zkušenosti následně ověřily  6. října 2017 přímo v praxi.

Několik obrázků z akce.

 
Předpokládané počty přijímaných 2018
Obor
(kód a název)
První kolo
60
   
30
30
   
30

Informace o jednotných přijímacích zkouškách

Přihláška ke studiu

Jak to bude s výsledky přijímacích zkoušek 

Rozhodnutí o přijetí na střední školu již nebudou zasílána poštou, oznamují se zveřejněním seznamu přijatých uchazečů pod přiděleným registračním číslem s výsledkem řízení u každého uchazeče. Zveřejněním seznamu se tato rozhodnutí považují za oznámená.

Uznávání zahraničního vzdělání 

Střední školy

 
Mladí barmani opět v Mariánských Lázních

finlandia.jpgDne druhého listopadu 2017 uspořádala Hotelová škola Mariánské Lázně již 24. ročník tradiční  barmanské soutěže  Finlandia cup. Organizátoři zvolili formu oblastní soutěže do dvaceti účastníků. Hlavním záměrem byla podpora oboru nápojové gastronomie v Karlovarském a Plzeňském kraji. Možnost porovnání předvedených technik v přípravě míšených nápojů a tvůrčích schopností   studentů. V neposlední řadě také k setkání  a výměně  zkušeností doprovázejících odborných pedagogických pracovníků.
Soutěžící  to neměli jednoduché. Před početným publikem svých vrstevníků a hostů školy připravovali dvě porce povinného krátkého nápoje Cosmopolitan podle závazné předepsané receptury. Provedli servis dle zvyklostí prestižních barů a plynule navázali výrobou dvou porcí nealkoholického long drinku (minimální obsah tekutiny nad 15 cl) dle vlastní, doposud nepublikované receptury. Vše v časovém rozpětí do 10 minut.

Jak to dopadlo?
Odborná technická a jakostní porota ve složení Josef Burian,  Jana Zajacová a Alexandra Synková určili toto pořadí:
Cena kreativity – Martin Lipka, ISŠ Cheb
III. místo – Anna Hrabačková, HŠ Mariánské Lázně
II. místo – Miroslav Kočka, HŠ Mariánské Lázně
I. místo – Markéta Radošová, SŠSS Karlovy Vary

Několik fotografií z vyhlášení výsledků.

Pro naše čtenáře receptura úžasného vítězného nealkoholického long drinku:
Název: Ruby Lady
8 cl čerstvé lisované šťávy z červené řepy
2 cl čerstvé lisované šťávy z řapíkatého celeru
3 cl čerstvé lisované šťávy z mrkve
1 cl sirup Monin Spicy (ostrý)
Vše promíchat v šejkru s ledem, přelít do vysoké skleničky, dolít zázvorovým tonikem (cca 4 cl).
Vhodná ozdoba: stvol řapíkatého celeru a plátek nakládané červené řepy.

Shake well! Zaznamenal Zdeněk Javorský.

 

 
Historie trochu jinak.

RAF0.gifDne 20.4. 2017 se nad hlavami žáků naší školy vznášela slova, která Lázeňská restaurace ještě neslyšela. Termíny z letectví tu totiž nezní každý den.  To vše bylo dílem PhDr. Daniela Švece, který seznámil žáky s osudy našich letců, kteří v řadách jednotek RAF bojovali za svou vlast během 2. světové války. Při jeho emotivním vyprávění navodil takovou atmosféru, že se všem tajil dech a nikdo nepochyboval o tom, že si tito hrdinové zaslouží naši vděčnost a úctu. Po skončení besedy bylo těsno také u stolu, kde byla rozložena vyznamenání, osobní předměty letců i části jejich výstroje. I takovým způsobem se žáci naší školy seznamují s historií své země a doufejme, že splní i přání přednášejícího, které zaznělo v závěru besedy: "Pomozte mi nezapomenout na ty tisíce letců, kteří odešli bojovat za naši svobodu."

 
Hrnečku Vař 2016/2017

hrnecku.gifV úterý 14.2.2017 jsme se opět jako každým rokem zúčastnili kuchařské soutěžě Hrnečku vař. Tato soutěž se konala ve Stodu a soutěžilo zde celkem sedm dvoučlenných týmů. Naši školu reprezentovali žáci třetího ročníku Veronika Wacková a Miloš Gabčo. Tentokrát měli žáci za úkol připravit sýrové pohoštění a umístit jej na výstavní tabuli pro dva. Sebou jsme vezli čtyři hotové výrobky - ravioly z řepy plněné kozím sýrem, plněný hermelín, řecký salát ze sýru Feta podávaný v paštičkách z listového těsta a cuketové rolky plněné nivou. Pátý druh, jehož základní surovinou byl sýr Cottage, připravovali žáci na místě za dohledu odborné komise. Tento výrobek žáci upravili na sladko, jako dezert. Žáci si vedli velice dobře a opět jsme se umístili na krásném prvním místě. Naše výrobky.

Bc. Markéta Becková

 
Úspěch naší školy na IKA 2016

ika.gif Velký úspěch na světové  Olympiádě kuchařů IKA – 2016 v Německém Erfurtu dosáhl pan Josef Kratochvíl odborný učitel Hotelové školy v Mariánských Lázních. V celosvětové konkurenci 68 soutěžících v kategorii kulinářské umění se pan Josef Kratochvíl umístil se svým pětichodovým regionálním menu pod názvem „Z českého lesa“, na  čtvrtém místě. Odbornou veřejnost nejvíce zaujaly finger food:
Králičí terinka se šneky, zauzené saranče 3.milenia (viz příloha). Hlavní chod srnčí hřbet s pečenou křepelkou na smrkovém gelu, perníkové nočky, podzimní zelenina, jalovcová omáčka.
Hotelová škola Mariánské Lázně tak opět dokázala, že patří k špičkovým vzdělávacím centrum v celosvětovém měřítku.

Úspěšné menu

 
Gastro Hradec 2016

Dne 14.4.2016 se konal 21. ročník největší gastronomické soutěžní přehlídky ČR s mezinárodní účastí a 11. ročník soutěže o titul republiky kuchařů a cukrářů v kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. Oficiální fotografie.
Naše žákyně Eva Černá získala zlatou medaily za slavnostní mísu pro šest osob. A stříbrné místo obsadila Anna Hrabačková za tříchodové menu. Na přípravě soutěžících se podíleli J. Kratochvíl a R. Šuraba. Zároveň naše škola obhájila loňské celkové vítězství. Další významnou gastronomickou soutěží bude IKA OLYMPIADA Erfurt, která se bude konat 22.-25.10.2016, kde se bude připravovat pětichodové menu a inovační fingerfoody.

Josef Kratochvíl

2016_GastroHradec_001.jpg2016_GastroHradec_002.jpg

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 Následující > Konec >>

Výsledky 1 - 19 z 48
© 2017 Hotelová škola Mariánské Lázně
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. . . .